Social Return: “Dat leerlingen uit het speciaal onderwijs niet kunnen werken? Maar dat kunnen we zeker!”

Een onderdeel van Beercoo’s samenwerking met stichting BOOR, het schoolbestuur van in totaal 78 openbare scholen in Rotterdam en omstreken, is om leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) werkervaring op te laten doen. Hoe vond Hamza, één van de betrokken leerlingen van VSO De Hoge Brug, zijn afgelopen school- en schoonmaakjaar?

Hamza’s eerste klus voor Beercoo

Hamza vertelt hoe hij bij Beercoo terecht is gekomen: “Een lerares vroeg of ik in de vakanties wilde werken. Dat wilde ik wel, thuis blijven heeft geen zin!” Hamza’s eerste klus was vakantie-schoonmaak op één van de basisscholen van stichting BOOR. “Ik werd om 6:45 uur opgehaald en toen zijn we gaan schoonmaken bij een school; de toiletten, gang, keuken en gymzaal. Het schrobben van de vloeren vond ik het leukste om te doen,” aldus de enthousiaste Hamza.

“Ik spaar voor mijn rijbewijs”

Inmiddels heeft Hamza naast het werk in de vakanties ook twee dagen in de week stage gelopen op Beercoo’s afdeling portieken. “Nu is mijn stage klaar en ga ik 6 weken fulltime bij Beercoo werken. Ik spaar voor mijn rijbewijs, mijn theorie heb ik al.”

Rayonleider Bert de Vries heeft Hamza nu onder zijn hoede: “Klanten waarderen hem, hij is rustig, netjes en secuur. Afgelopen vrijdag is hij samen met een collega voor het eerst vrijwel zelfstandig in wooncomplexen aan het werk geweest. Daarbij heeft hij zelf vooraf aan de klant gevraagd of er bijzonderheden waren. En achteraf of deze mee wilde lopen om te kijken of alles zo naar wens was. Dat deed ie hartstikke goed. Hele dikke duim voor Hamza!” Zelf ervoer Hamza het zo: “De eerste keer zelfstandig was wel spannend. Het was een uitdaging om zelf uit te zoeken waar we naar toe moesten, welke sleutels we nodig hadden en wat er gedaan moest worden.”
Wat vind je van schoonmaakwerk? “Schoonmaken is niet alleen voor meisjes. Vies daar houd ik niet van. Ik vind het fijn om lekker schoon te maken en bezig te zijn. Het werk is altijd leuk. Met mensen werken en meer leren… En dat mensen blij met mij zijn. Eerst was ik verlegen en nu gaat dat beter. Wat ik heb geleerd bij Beercoo? Schrobben, waterzuigen, dat je bij scholen in toiletten altijd goed op de muren moet letten en nog veel meer. Op school heb ik dat ook laten zien” vertelt Hamza met een brede grijns op zijn gezicht. “Maar ook hoe je met klanten moet praten.”

“Geef nooit op!”

Bert: “Ik heb Hamza aangeboden om vast bij ons in dienst te komen. Maar hij heeft zich zo goed ontwikkeld dat hij – helaas voor ons – toch door gaat met school. Super natuurlijk.” Hamza legt uit: “Ik wilde vroeger al automonteur worden. Maar iedereen zei altijd ‘dat ga je niet halen’. Geef nooit op. En proberen is gratis. Daarom heb ik een test gedaan en nu mag ik toch naar het MBO. En kan ik in het weekend en in vakanties bij Beercoo blijven werken, want Beercoo is een leuk bedrijf. Ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om voor hun te werken. Mensen denken misschien dat leerlingen uit het speciaal onderwijs niet kunnen werken, maar dat kunnen we zeker!”

Lees hier het bijpassende artikel: Stichting BOOR kijkt terug op 1e schooljaar met Beercoo

Lees onze andere recente nieuwsberichten

Complimentendag 2023

Complimentendag 2023 Een compliment geven is simpel en kan zo toch waardevol zijn. Het doet iets met jou en de ander. Spread the word ‘Geef een SMILE, krijg een SMILE’ en laat iemands stralen op

Lees verder ➜

Banenbeurs 2023

Banenbeurs 2023 Eens in de drie maanden wordt er in het WTC Rotterdam een banenbeurs georganiseerd voor werkzoekenden. Wij gingen daar naartoe met een team bestaande uit, de HRM afstudeerstagiaire, rayonleider omgeving Rotterdam en operationeel

Lees verder ➜

Complimentendag 2023

Complimentendag 2023 Een compliment geven is simpel en kan zo toch waardevol zijn. Het doet iets met jou en de ander. Spread the word ‘Geef een SMILE, krijg een SMILE’ en laat iemands stralen op

Lees verder ➜

Banenbeurs 2023

Banenbeurs 2023 Eens in de drie maanden wordt er in het WTC Rotterdam een banenbeurs georganiseerd voor werkzoekenden. Wij gingen daar naartoe met een team bestaande uit, de HRM afstudeerstagiaire, rayonleider omgeving Rotterdam en operationeel

Lees verder ➜