Samenwerking met Stichting Excelsior 4 All

Bij Beercoo hebben we niet alleen het beste voor met onze eigen medewerkers, we helpen ook graag anderen. Daarom ondersteunen we het project Talentontwikkeling = Topsport van Excelsior4All. Deborah Gravenstijn en Thijs van Kan vertellen er alles over!

Excelsior 4 All

Stichting Excelsior4All is sociaal-maatschappelijk actief in de regio Rotterdam. Dat doen ze onder andere via het project Talentontwikkeling = Topsport: vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt doen mee met een traject om sterker in het leven te staan en om de kans op een baan te vergroten. We praten erover met re-integratiecoach Deborah Gravenstijn en Thijs van Kan, manager marketing & support van Beercoo.

Het begin

“Het project Talentontwikkeling = Topsport is vijf jaar geleden ontstaan,” vertelt Deborah. “Drie jaar geleden ben ik erbij gekomen. Kort daarvoor stond ik op de middenstip in Camp Nou, het stadion van FC Barcelona. Toen ik in Nederland door de spelerstunnel van Excelsior liep, dacht ik: ‘Oké, dit is wat kleiner!’

Dat heeft ook zijn voordelen. Korte lijnen, een gevoel van veiligheid. Maar wel professioneel. Mijn eerste gedachte was: ‘Wat is de behoefte van onze doelgroep en hoe kunnen we organisaties daaraan verbinden?’ We hebben ondernemers gevraagd om ons te ondersteunen en zo is de huidige vorm ontstaan.”

Duwtje in de goede richting

De deelnemers van Talentontwikkeling = Topsport zijn vrouwen tussen de 16 en 40 jaar oud. Zij gaan een traject aan van tien weken (één dag per week), waarbij ze werken aan hun persoonlijke ontwikkeling, vaardigheden en zelfvertrouwen. De dames sporten, doen werkervaring op en volgen workshops van verschillende bedrijven om een realistisch beeld te krijgen van de arbeidsmarkt. Daarnaast leren ze omgaan met geld en ontdekken ze hoe solliciteren in z’n werk gaat door te spreken met echte HR-managers. Als alles goed gaat, hebben zij aan het eind van de rit meer zelfvertrouwen en meer kennis van de mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

“Innerlijke motivatie is het belangrijkst,” vertelt Deborah. “Gemotiveerd zijn om stappen te maken. Aan het eind laten we vacatures zien, waar ze op kunnen reageren. Ook daar helpen we bij. Daarna laten we los. Zij moeten het doen en er vertrouwen in hebben. Wij geven een duwtje in de goede richting. Wel is er een jaar nazorg. We volgen de deelnemers en halen ze af en toe terug om te vragen wat we voor ze kunnen betekenen. Bovendien organiseren we banenmarkten, waarbij ze de kans hebben om meer contacten te leggen.”

Samenwerking met Beercoo

Beercoo is een van de bedrijven die een workshop geeft tijdens het traject. Thijs van Kan leert de deelnemers samen met collega Claudia Vijfvinkel over de mogelijkheden van het schoonmaakvak. “Ik laat de opties zien en dan is het aan hen om te zeggen of het iets voor ze is,” vertelt Thijs. “Ik wil een eerlijk, compleet beeld van het werk geven. Zelf hebben wij bij Beercoo ook een bredere blik gekregen door hieraan mee te doen. We zijn nu bewuster van onze rol en de mogelijkheden die we kunnen bieden. We kunnen voor deze dames het verschil maken. Daar krijg je ook prachtige medewerkers voor terug! Ze zijn enorm bevlogen. Erg fijn om mee te werken.”

Thijs vertelt enthousiast verder: “De samenwerking is begonnen omdat wij ons afvroegen: ‘Wij doen veel voor onze medewerkers, maar wat kunnen we voor onze omgeving doen?’ Toen vonden we, dicht bij huis, Excelsior4All. De dames die aan Talentontwikkeling = Topsport meedoen, passen in ons personeelsbestand. Van introvert tot extravert. Van Kaapverdië tot Marokko.

Het enthousiasme vanuit Excelsior4All is belangrijk. Zij willen altijd vooruit. Daar staat onze smiley ook voor. We willen vanuit het positieve werken aan verbetering.”

Veel voldoening

Zo helpen Thijs en Deborah elk op hun eigen manier. Het traject biedt voldoening aan deelnemers én organisatoren. “Ik vind het erg waardevol, echt belangrijk,” zegt Thijs. “Het is mooi om te kunnen helpen door een onderdeel van het tienweekse programma te zijn. Je hebt de kans om het leven van mensen een beetje beter te maken. En soms hebben ze maar een klein zetje nodig.” En dat is precies hoe Deborah erin staat: “Na drie jaar werken is het mooi om te zien dat niet alleen de resultaten van het project goed zijn, maar ook de groei van mensen om je heen. Ik ben gezegend dat ik daar dagelijks mooie dingen van terugzie.”

Lees onze andere recente nieuwsberichten

Complimentendag 2023

Complimentendag 2023 Een compliment geven is simpel en kan zo toch waardevol zijn. Het doet iets met jou en de ander. Spread the word ‘Geef een SMILE, krijg een SMILE’ en laat iemands stralen op

Lees verder ➜

Banenbeurs 2023

Banenbeurs 2023 Eens in de drie maanden wordt er in het WTC Rotterdam een banenbeurs georganiseerd voor werkzoekenden. Wij gingen daar naartoe met een team bestaande uit, de HRM afstudeerstagiaire, rayonleider omgeving Rotterdam en operationeel

Lees verder ➜

Complimentendag 2023

Complimentendag 2023 Een compliment geven is simpel en kan zo toch waardevol zijn. Het doet iets met jou en de ander. Spread the word ‘Geef een SMILE, krijg een SMILE’ en laat iemands stralen op

Lees verder ➜

Banenbeurs 2023

Banenbeurs 2023 Eens in de drie maanden wordt er in het WTC Rotterdam een banenbeurs georganiseerd voor werkzoekenden. Wij gingen daar naartoe met een team bestaande uit, de HRM afstudeerstagiaire, rayonleider omgeving Rotterdam en operationeel

Lees verder ➜